Klaas van Roozendaal prijs

In 2002 heeft de Nederlandse Vereniging voor Psychomotorische therapie de Klaas van Roozendaalprijs in het leven geroepen. De prijs is bedoeld voor personen die actueel of in het verleden door middel van publicaties een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het vakgebied van de psychomotorische therapie in Nederland en/of Vlaanderen. De prijs bestaat uit een geldbedrag, een kunstobject en een juryrapport. 

Klaas van Roozendaal (1926-1996) was een van de eerste bewegingstherapeuten in Nederland. Hij werkte aan de St. Willibrordusstichting in Heilloo. Hier ontwikkelde hij zijn methode voor bewegingsonderzoek in de psychiatrie. Hij was mede oprichter van de Nederelandse Vereniging voor BewegingsTherapie, de voorloper van de NVPMT en hij was de eerste voorzitter. Hij schreef vele artikelen over het beweginsonderzoek in de psychiatrie en de waarde van de bewegingstherapie in Nederland. In 1967 promoveerde hij in Leuven.


Winnaars 2019

Loes Huising (bachelor) Scriptie:
‘Mindfulness en Politie: Het effect van Mindfulness-Based Stress Reduction training op de bewustwording van lichaamssignalen bij executief politiewerk.’

Niels Goudswaard (Master) Scriptie:
‘Lichaamsbewustzijn en psychische klachten: het effect van een 6-weekse PMT groepstherapie.’

Marlies Rekkers (Oeuvre-Prijs, Professional), Recentste werk: 
‘Protocol Positieve lichaamsbeleving’geschreven door Marlies Rekkersen en Saskia van Gulik.

 Winnaars in eerdere jaren

De prijs in de categorie proffesional is toegekend aan:

2019: Marlies Rekkers

2017: Cees Boerhout

2015: Mia Scheffers

2013: Johan Simons

2010: Claudia Emck

2009: Michel Probst

2006: Jan de Lange

2004: Monique Hammink

2002: Ruud Bosscher