Online lancering Jeugdsprong

29 juni 2021

Op 17 mei jl. presenteerden de FNV Zorg & Welzijn en Stichting Beroepseer, in een Zoom-uitzending, hun advies voor een betere jeugdzorg: De Jeugdsprong! Namens de NVPMT was Bob Spijker daarbij aanwezig.
 

De ontwikkelde denktank is uniek in zijn soort. De input voor deze danktank komt voort uit bijeenkomsten en interviews met mensen uit de landelijke en lokale politiek, werkgevers, adviseurs, hoogleraren, jeugdprofessionals, jeugdgezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang, kraamzorg, cliënten en ervaringsdeskundigen. Kortom, een divers gezelschap waarbij ieders bijdrage waarde heeft. Dit is aangevuld met een publieksenquête, een kinderenquête en informatie uit de vele artikelen en relevante onderzoeken. Tijdens het schrijven werd steeds getoetst of de juiste keuzes gemaakt werden. 

De uitgezette petitie is in 4 weken tijd 7092 keer ondertekend! 

Resultaat van bovenstaande is een manifest met 10 aanbevelingen voor een betere jeugdzorg. Kort beschreven zijn de aanbevelingen:

 1. Flip the system; zet professionals en cliënten zoveel mogelijk zelf aan het roer in de jeugdhulp en -zorg, zodat een effectief en liefdevol mogelijke jeugdhulp ontstaat.
 2. Verminder de druk op jeugdzorg door preventieve voorzieningen buiten de jeugdzorg.
 3. Organiseer in elke gemeente een privaat georganiseerde, stevige gezaghebbende en deskundige eerstelijnsvoorziening voor jeugdzorg. 
 4. Sluit de (hoog)specialistische zorg zoveel mogelijk aan op de vraag van de eerstelijns jeugdzorg-professionals en hun cliënten. 
 5. Voer Veilig Thuis, de Raad voor de kinderbescherming en de Gecertificeerde Instellingen samen tot één veiligheids- en bescherm organisatie.
 6. Pas het klacht- en tuchtrecht aan, zodat de positie van de cliënt verbetert.
 7. Maak verlengde jeugdzorg mogelijk (tot 27 jaar).
 8. Stel landelijk eisen vooraf aan de jeugdzorg en verzorg toezicht achteraf.
 9. Stel een ministerie voor jeugd en gezin in.
 10. Houd rekening met de digitalisering en verbeter daarmee de jeugdzorg.
   

Ben je benieuwd en wil je het hele manifest lezen, dan kun je deze vinden op:

https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/zorg-welzijn/2021/05/zet-hulpverleners-ouders-en-jeugd-aan-het-roer-in

 

 

Deel dit via:
Terug naar het nieuwsoverzicht