Column: Paard van Troje

28 september 2021

Ooit schreef ik columns voor het vakblad onder de naam Paard van Troje. Die waren nogal eens van prikkelende en recalcitrante aard. Zonder arousal geen beweging. Nu werd ik gevraagd om weer eens een serie te schrijven. Maar moet je een oud paard voor een nieuwsbrief nog wel van stal halen?

Volgens professor Scherder wel. Ook op latere leeftijd nieuwe activiteiten oppakken om vitaal te blijven, zegt hij. Het brein blijven prikkelen en aan het werk zetten. Dat hoeft niet persé nieuw wat mij betreft. Het kan ook opnieuw. Opnieuw iets oppakken. Als PMT’er heb ik daar meteen een beeld bij: een zaaltje bezaaid met spulletjes en (uiteraard met een passende rationale) de cliënt deze spullen op te laten pakken. Waar begint de cliënt? In welk tempo werkt ie? Wat doet ie met de spullen die hij oppakt? Zie ik een (handelings)patroon?“

Het leuke is dat je in het opnieuw iets oppakken een keuze hebt om het op een andere manier te doen dan de vorige keer. Iets op een andere manier oppakken. Hetzelfde doen vanuit een andere intentie of een andere mindset, of met een hulpmiddel of met een andere manier van bewegen. PMT in een notedop.

Laat ik het dus maar oppakken en opnieuw beginnen. Ik hoop dat jullie allemaal dit komende jaar vaak opnieuw mogen beginnen. En jullie cliënten ook.

Deel dit via:
Terug naar het nieuwsoverzicht