‘Leer getraumatiseerde kinderen weer te voelen en ander gedrag uit te proberen’

28 september 2021

In een interview met kinder- en jeugdpsychiater Roland Verdouw in een jeugdzorg special van Augeo-magazine, vertelt hij over passende aanpak van de behandeling van getraumatiseerde kinderen.

Een citaat uit dit interview:
“Als ik de diagnose eenmaal gesteld heb, schrijf ik een behandeling voor. Als dat therapie is, verwijs ik vaak door naar psychologen of vaktherapeuten.

Vaktherapeutische interventies, zoals speltherapie en psychomotorische therapie, werken vaak goed. Bij die laatste therapie leren kinderen met behulp van beweging en lichaamsgerichte technieken lichaamssignalen, gevoelens en gedrag herkennen en begrijpen. Maar de persoon die de therapie geeft, is nog belangrijker. Het gaat erom dat je echt contact maakt en de behoeften van een kind aanvoelt.”

Als beroepsvereniging merken we steeds vaker dat ook andere beroepsgroepen zich expliciet uit gaan spreken over het belang en de waarde van de psychomotorische therapie. Een goede ontwikkeling en waardevol om als PMT-ers juist die berichten weer te delen via social media of onder de aandacht te brengen bij collega’s. Naast de inhoudelijke kwaliteit, het wetenschappelijk onderzoek naar de PMT helpt dergelijke beeldvorming ook bij de verdere positionering van ons beroep als reguliere zorg.

Het magazine: Werken aan veiligheid in gezinnen - Augeo Magazine Special - Werken aan veiligheid in gezinnen - Augeo Magazine Special of de directe link naar het interview: Interview - Roland Verdouw - Werken aan veiligheid in gezinnen - Augeo Magazine Special

Deel dit via:
Terug naar het nieuwsoverzicht