Column: Ha-ha therapie

26 oktober 2021

STEL JE VOOR DAT ZE DENKEN DAT ER IETS GOED MIS MET JE IS...

‘Ha-ha straks heb je zelf nog een therapeut nodig’ sprak een bekende tegen mij nadat ik (terecht) wat over een situatie klaagde. Ik ben zelf psychomotorisch therapeut en ‘Ha-ha’ het zou toch wel er-rug gek zijn als ik dan zélf een therapeut nodig heb. Ik bedoel, sowieso een therapeut nodig hebben is al iets ongewoons natuurlijk...

Met een stalen gezicht reageerde ik ‘ik loop al bij een therapeut’. Opeens was de ‘Ha-Ha’ van haar gezicht en was ze niet in staat snel te reageren door de vele tanden waarmee haar mond vol stond. Opeens was de afstand tussen ons vergroot, gevoelsmatig.

Na een momentje van bezinning vroeg ze voorzichtig ‘waarvoor dan?’. Ik vroeg me af waarom ik in vredesnaam eerlijk antwoord zou geven. Toch deed ik het, om te voorkomen dat ik bijdraag aan het in stand houden van het taboe rondom het volgen van therapie. Waar ik al genoeg aan bijgedragen heb, door bijvoorbeeld te zeggen dat ik naar fysiotherapie ga in plaats van therapie bij een psycholoog.

Naar een therapeut gaan voor fysieke pijn is tenslotte totaal vanzelfsprekend. Naar een therapeut gaan voor mentale pijn daarentegen is opeens niet vanzelfsprekend en minder bespreekbaar. Stel je voor dat mensen denken dat er iets goed mis met je is, dat je gek bent of het leven niet aan kan.

Maar, je hoeft toch niet ziek te zijn om je beter te willen voelen? Je gaat ook met je auto naar de garage als er wat onderdelen niet goed werken, om vervolgens weer na reparatie verantwoord in je auto te rijden. Je wacht er niet op tot je auto total loss is.

We laten onze auto wel vanzelfsprekend fixen als dat nodig is en door mensen die hier verstand van hebben, maar bij jezelf fixen is dat opeens niet nodig en een kundig persoon hulpvragen evenmin.

Ga je wel naar therapie, dan is het alsnog gemakkelijker om te vertellen dat je je auto moet laten repareren dan dat je vertelt over je wekelijkse therapie. En laat dat nou eigenlijk helemaal niet zoveel verschillen…

 

Even langs de garage

Eén keer was niet genoeg

Het verbaasde me

Hoeveel gebreken de auto droeg

 

Kapotte onderdelen in overvloed

De schade vooral van binnen

Meer dan je van buiten vermoed

Moeilijk waar te beginnen

 

De motor verzwaard

Maar ik bleef rijden

Met slijtage gepaard

Was reparatie niet te vermijden

 

Eerst alle gebreken bekeken

Verwijderen van kapotte onderdelen

Nieuwe ontvangen duurde weken

Tijd was nodig om te helen

 

Tijdelijk op mijn derdehands fiets

Kwam met moeite vooruit

Gekraak en trappers van niets

Samen met een hels geluid

 

De fietstocht bracht me ergens

Nu rijdt mijn auto weer gesmeerd

Zonder mijn reparateur was ik nergens

Zo veel geleerd.

Deel dit via:
Terug naar het nieuwsoverzicht