Column: De wereld staat in brand

25 november 2021

Paard van Troje

De wereld staat in brand, de ernst van de pandemie neemt weer toe, de zorg, ook de GGZ, barst uit zijn voegen en vóór de Kerst hebben we een nieuwe regering. Kortom er is hoop.

“Hoop doet leven”, zegt mijn katholieke moeder altijd. En voor haar maakt hoop deel uit van die bekende trits hoop, geloof en liefde (“Al het goed komt in drie”, zegt ze ook). Ze praktiseert deze zo goed ze kan, elke dag, maar niet meer in de kerk. Het instituut heeft voor haar afgedaan om haar moverende redenen.

Is er in deze brandende pandemische barstende wereld nog hoop voor de PMT? Als je naar de vacatures kijkt zeker wel. Zie `cor_niks’ op Twitter. Inhoudelijk heb ik wel zo mijn zorg. Lichaamsgericht werken is hot en zo’n beetje alle beroepsgroepen in de zorg beginnen het op te nemen in hun curriculum. Ook op LinkedIn struikel je over de lichaamsgerichte coaches, trainers en begeleiders. Fantastisch natuurlijk dat het subjectieve en relationele lichaam zijn weg terugvindt naar de geestelijke gezondheidszorg. Door een meer pessimistische bril bezien betekent het dat wij als beroepsgroep niet meer bevraagd zullen worden op dit vlak, immers onze collega’s gaan dat allemaal zelf doen.

Bewegen is ook hot. Ook hiermee kun je je als hulpzoekende je hart ophalen op LinkedIn. Wandelcoaches, Bokstherapie, Yoga als preventie, vitaliteitscoaches, lifestylecoaches. Prachtig natuurlijk dat bewegen breed gedragen wordt in allerhande begeleidings- en veranderingstrajecten. Maar als al onze collega’s ook dit zelf gaan doen, dan heeft het instituut PMT afgedaan voor de zorg. Dan kunnen we alleen nog zeggen dat we jarenlang goede pleitbezorgers zijn geweest, lichaam- en beweegmissionarissen om in katholieke termen te spreken.

Wellicht is er de komende jaren een hoop werk te doen met betrekking tot de positionering van PMT. Daar is ook vertrouwen voor nodig. Vertrouwen is zoiets als hopen op een goede afloop. Wellicht wordt de komende 10 jaar wel een oefening in vertrouwen voor de pmt-wereld én de pmt-opleidingen. Ik hoop het.

Deel dit via:
Terug naar het nieuwsoverzicht