Column: Aanwezig?

30 maart 2022

Heeft ze het of heeft ze het niet?

Een kwartiertje eerder ingeschakeld bij het ALV deed mij getuige zijn van een live onthulling. Het deed me denken aan de ‘unboxing’, zoals vloggers dat doen. Geen unboxing van de nieuwste Apple Iphone, niet van de nieuwste editie Nike Air Max, nee het wat een uitslag. Ze heeft het, Inge haar Covid uitslag was positief!

Gelukkig dat ze niet voor niets thuis achter de laptop zit, maar toch is teleurstelling zichtbaar. Zo zijn sommigen rouwig dat ze niet fysiek aan kunnen aansluiten, sommigen heel blij dat de online optie er is en je hebt sommigen die nu denken ‘ALV? Was die er dan?’.

Je hebt mensen achter hun beeldscherm die met volle aandacht kijken en luisteren en je hebt mensen die mails beantwoorden, appjes sturen en de telefoon oppakken tijdens online vergaderingen.

Hebben we ze nog of hebben we ze niet meer?

Normen en waarden. Waarom tellen de, min of meer ongeschreven, normen niet als je online vergadert? De normen zoals: luisteren naar elkaar, actieve deelname, je telefoon wegleggen en niet zomaar een vergadering uitlopen. Is dit dan ook het zogeheten ‘nieuwe normaal’?

Ik kan er nog niet aan wennen. We muten ons contact met anderen als we onze microfoon muten om ons eigen ding te doen. En ik? Ik ben geen steek beter dan dat. Ik neem misschien niet mijn telefoon op, maar ik verloor mezelf bijvoorbeeld wel voor een moment in het Zalando pakketje wat binnenkwam tijdens de ALV.

Wél kon ik de discipline opbrengen om de inhoud nog niet aan te passen. Maar die discipline kon ik weer niet opbrengen om de pop-up melding te negeren van een nieuw nummer van Thomas Acda, Kraantje Pappie en Rolf Sanchez. Éven de eerste 30 seconden alleen luisteren, en zo ben je 2:46 minuut verder.

Ben jij aanwezig aanwezig of afwezig aanwezig?

Vraag het jezelf eens af. Laten we niet te veel muten in onze samenleving. Laat je horen en nodig de ander uit om zich te laten horen. De online wereld brengt ons zoveel mogelijkheden tot verbinding en toch raken we meer uit contact.

Let’s keep in touch.

Deel dit via:
Terug naar het nieuwsoverzicht