Column: Be a bit like Maud

26 april 2022

Ze opent het laadje, pakt het eruit, gaat zitten op de bank en legt het voor zich neer.  

Haar zelfgeschreven liefdesbrief. Ze schakelde er kort een hulplijn voor in, maar voor de rest was het een pure lekkage van al wat haar hart haar vertelde. Boer zoekt vrouw, Maud. De vrouw waar ik de eerste afleveringen kippenvel kreeg, in de vorm van ongemakkelijke rillingen. De vrouw waar ik nu kippenvel van krijg in de positieve zin van het woord en wie ik bewonder om haar puurheid. 

Tijd had ik nodig om aan Maud te wennen, om haar vervolgens enorm te gaan waarderen. Want met haar geitenwollen muts, in haar houthakkersblouse stelt zij zich naakter op dan wie dan ook in dit programma.  

Pure kwetsbaarheid was dit al geweest in een context met alleen haar Evert. Maar Maud, Maud doet het op de nationale televisie. Terwijl 2 à 3 miljoen Nederlands op de bank met haar meeluisteren. 

Als Maud teleurgesteld is, deelt ze dit. Als Maud iemand zijn tijd verlangt, dan vraagt ze dit. Als Maud verliefd is, vertelt ze dit (ook aan je zus). Als zij vóór de bank wil gaan zitten in plaats van erop, doet ze dat. 

Zien, ruiken, voelen en horen zijn allen raadgevers voor Maud, zo vertelde ze in haar brief. En wat ik hieraan nou het mooiste vind? Haar gedachten weerhouden haar niet van vertrouwen op deze raadgevers. Komt er dan nu nog een bruggetje voor PMT? Uiteraard. 

PMT’ers maken het cognitieve voelbaar. Geven betekenis aan gedachten en gevoelens. Wij pleiten ervoor dat het lichaam niet los staat van je brein en andersom. In dit proces gebruiken wij termen als ‘denken-voelen-doen’, ‘verkennen-herkennen-erkennen’, ‘gebeurtenis-gedachten-gevoel-gedrag-gevolg’ en in dit alles speelt cognitie een rol. 

Ik ga niet vertellen om dit niet meer te doen, maar vraag slechts bewustwording: Hoe vaak neig jij ernaar om toch veel vragen te stellen gericht op gedachten in plaats van gevoel? Hoe vaak breng jij de ander puur naar zijn zien, ruiken, voelen en horen zonder hier gedachten aan te verbinden? 

En voor iedereen: Waarom schroom jij om anderen om hun tijd te vragen? Waarom houd jij gevoelens voor jezelf? Wat weerhoudt jou van kwetsbaar opstellen? Waarom houd jij teleurstelling voor jezelf? Waarom zit jij eigenlijk altijd óp de bank in plaats van er naast, voor of achter? 

Kwetsbaarheid is dood eng, het anders doen dan we gewend zijn ook. Maar als we allemaal een beetje zoals Maud waren, zouden we elkaar zoveel beter kennen en begrijpen. Be a bit like Maud. 

Deel dit via:
Terug naar het nieuwsoverzicht