30
mei

Webinar-serie Trauma en innerlijke verdeeldheid Cliënten helpen hun persoonlijkheidsdelen te omarmen - Janina Fisher, PhD

Evenement
30 mei - 06 jul. 2023 van 19:00 - 21:00
Online Downloaden als iCal

Inschrijven kan via deze link.

Traumatische ervaringen en onveilige gehechtheid hebben verschillende pijnlijke gevolgen. Je zenuwstelsel raakt ontregeld, je voelt je gestrest of juist verdoofd, het is alsof het nergens veilig is en je hebt moeite met relaties. Daarnaast kennen trauma en onveilige gehechtheid nog een ander specifiek kenmerk: fragmentatie. Over de functie van fragmentatie (innerlijke splitsing) als overlevingsstrategie en hoe cliënten kunnen worden geholpen om te herstellen spreekt Janina Fisher tijdens dit webinar.

Als een (jong) kind wordt verwaarloosd of mishandeld door een ouder of verzorger is dat een ervaring die niet te verdragen is. Om dit ‘op te lossen’ en de relatie te kunnen behouden, wat voor het kind van levensbelang is, gaat het kind een deel van zichzelf onderdrukken. De verbannen kinddelen blijven aanwezig in het opgroeiende kind en in de latere volwassene. Ze hunkeren naar liefde en erkenning, maar omdat ze ooit als ‘slecht’ zijn bestempeld en alle pijnlijke traumatische gevoelens in zich dragen, worden ze als bedreigend ervaren.

Getraumatiseerde mensen ontwikkelen dan ook steeds meer strategieën om de innerlijke splitsing in stand te houden, zodat de traumatische gevoelens zo veel mogelijk buiten hun bewustzijn blijven. Dit leidt tot toenemende zelfverachting en vaak ook tot zelfdestructieve neigingen die na verloop van tijd kunnen leiden tot zelfbeschadigend, verslavingsgerelateerd, eetgestoord of suïcidaal gedrag. De betrokkene raakt steeds verder afgesneden van zijn of haar gevoelens.

Voor het herstelproces is het van belang dat cliënten hun pijnlijke emoties, fysieke responsen en impulsieve gedrag gaan beschouwen als signalen van het kinddeel dat ze ooit hebben verworpen. Als zij begrijpen dat hun delen uiteindelijk het beste met hen voor hebben en hen alleen willen beschermen, kunnen ze beter met hun zelfdestructieve impulsen omgaan. Op het moment dat cliënten hun verwonde, eenzame en verloren delen liefdevol gaan omarmen, beginnen de minachting voor zichzelf en het gebrek aan verbinding spontaan plaats te maken voor zelfcompassie.

Janina Fisher combineert actuele neurobiologische kennis over trauma, dissociatie en gehechtheidsproblematiek met een praktische aanpak voor de behandeling daarvan. Aan de hand van strategieën die zijn gebaseerd op Internal Family Systems-therapie (IFS), Sensorimotor Psychotherapy en mindfulnessgerichte therapieën zal ze tijdens het webinar bespreken hoe een innerlijke dialoog tot stand kan worden gebracht en de cliënt mededogen tegenover zichzelf en zijn of haar kinddelen kan ontwikkelen.

Voertaal webinar
Engels.
De terug te kijken opnames worden Nederlands ondertiteld.

Inschrijven kan via deze link.

Inschrijven

Inschrijven voor deze bijeenkomst is niet (meer) mogelijk.