Agressie te lijf+

25 juni 2024


Vanuit het lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn van de Hogeschool Windesheim Hebben Tina Bellemans en Mieke Burger een nieuwe PMT-interventie ontwikkeld, genaamd Agressie te lijf+. De doelgroep bestaat uit volwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB) die agressief gedrag vertonen en zorg ontvangen vanuit een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking.

De aanpak heeft als doel agressief gedrag te verminderen, een veel voorkomend probleem bij mensen met een lvb. Dit gedrag vermindert wanneer zij positieve leerervaringen opdoen. Het gaat hierbij om lichaamsbewustzijn bij oplopende spanning en het inzetten van copingvaardigheden. De centrale steunfiguren uit hun netwerk worden bij de interventie betrokken. Dit kunnen bijvoorbeeld familieleden of begeleiders zijn. Zij kunnen mensen met een lvb helpen om het geleerde in het dagelijks leven te oefenen en toe te passen

De Erkenningscommissie Gehandicaptenzorg van Vilans heeft onlangs deze innovatieve interventie erkend als goed onderbouwd. 
 

Lees meer: 
https://www.vilans.nl/actueel/nieuws/agressie-te-lijf-helpt-bij-verminderen-agressief-gedrag-lvb

Of kijk op Linked-In: 
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7209824630394540033?updateEntityUrn=urn%3Ali%3Afs_feedUpdate%3A%28V2%2Curn%3Ali%3Aactivity%3A7209824630394540033%29
 

De NVPMT ondersteunt van harte de verspreiding van deze kennis onder de leden en subsidiëert de handleiding van de interventie die in boekvorm zal uitkomen. Volgens het bestuur heeft het werk grote meerwaarde vanwege de relevantie, erkenning, onderbouwing en verdere plannen voor onderzoek.