Onderzoek: update onderzoek naar fysieke activering

28 maart 2023

In de nieuwsbrief van oktober 2022 verscheen een bijdrage van dr. Josine Verhoeven van GGZ inGeest/ Amsterdam UMC over het effect van runningtherapie op lichamelijke en psychische gezondheid, vergeleken met het effect van antidepressiva, in het kader van de MOTAR-studie. Inmiddels zijn de resultaten van deze studie gepubliceerd en op verzoek van leden delen we hierbij de link naar deze studie:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165032723002239

Verhoeven, J. E., Han, L. K., Lever-van Milligen, B. A., Hu, M. X., Révész, D., Hoogendoorn, A. W., ... & Penninx, B. W. (2023). Antidepressants or running therapy: Comparing effects on mental and physical health in patients with depression and anxiety disorders. Journal of Affective Disorders, 329, 19-29.

Ook is er recentelijk een ander overzicht verschenen van reviews van studies naar het effect van fysieke activiteit op depressie, angst en stress. 

https://bjsm.bmj.com/content/early/2023/03/02/bjsports-2022-106195.abstract

Singh, B., Olds, T., Curtis, R., Dumuid, D., Virgara, R., Watson, A., ... & Maher, C. (2023). Effectiveness of physical activity interventions for improving depression, anxiety and distress: an overview of systematic reviews. British Journal of Sports Medicine, 0,1-10.

Er wordt veel onderzoek gedaan op dit voor PMT belangrijke gebied. De NVPMT heeft ervoor gezorgd dat in de nieuwe Multidisciplinaire Richtlijn (MDR) voor depressie, die binnenkort gepubliceerd wordt, PMT de aanbevolen discipline is voor uitvoering van de fysieke activering. Psychomotorisch therapeuten zijn toegerust om aan te sluiten bij de symptomatologie en een bewegingsprogramma op maat aan te bieden, dat zo kansrijk mogelijk is voor langere termijn. Het is de PMT die de runningtherapie al in de 80-er jaren van de vorige eeuw in Nederland van eerste evidentie voorzag in het promotieonderzoek van Ruud Bosscher! 

We blijven in beweging!

Namens het bestuur,

Dr. Cees Boerhout,
Kennisinnovatie & onderzoek