Terugblik GALA Inspiratiedag

31 mei 2023

Begin 2023 is het GALA gelanceerd: het Gezond en Actief Leven Akkoord.

Hierin staan afspraken van het ministerie van VWS met gemeenten, GGD’s en zorgverzekeraars.

Doel van het GALA is om met lokale en regionale initiatieven te werken aan preventie en gezondheid. Voor alle Nederlanders, dus ook mensen met een sociale of gezondheidsachterstand.

Woensdag 17 mei werd in Den Haag een inspiratiedag over het GALA georganiseerd. Hierbij waren zorgorganisaties, gemeenten, ministerie van VWS aanwezig. Ik was die dag vanuit de NVPMT afgereisd en heb er o.a. een deelsessie gevolgd over Achterhoek in Beweging. Dit is een platform van partners in zorg, onderwijs, overheid, cultuur, bedrijfsleven en sport. Het bestaat inmiddels 6 jaar en ze organiseren bijvoorbeeld wandelclinics en Achterhoekse Unieke Spelen, maar stimuleren ook vitaliteit op de werkvloer. Zorgverzekeraar Menzis is partner van Achterhoek in Beweging.  

Het rek- en strekmoment tussen de presentaties door werd energiek ingevuld met boomwhackers (jullie kennen het misschien al, maar voor mij was het nieuw…). Ook andere best practices uit Nederland (zoals de Friese Preventie Aanpak) kregen het podium om zich te presenteren. Kortom: interessant om te horen hoe de zorg verbonden wordt met het sociaal, sport- en beweegdomein.

Als er al PMT’ers deelnemen in lokale of regionale samenwerkingsverbanden op het gebied van beweging, gezondheid en leefstijl, hoor ik het graag. Wie weet kunnen we PMT de volgende keer ook in de spotlight zetten!

Geschreven door Mijke, beleidsadviseur bij de NVPMT.

m.goossens@vaktherapie.nl 


Ministerie van Gezondheid, Welzijn en Sport