Update onderzoek: Herstel in Beweging

25 september 2024


Beste leden,

In de nieuwsbrief van april 2024 hebben jullie kunnen lezen over het onderzoek Herstel in Beweging. Hieronder volgt de update van dit mooie project.

Onderzoek: Herstel in Beweging, met toepassing van de PMT-module ‘Beweging in trauma’

Graag nemen wij jullie regelmatig mee met het implementatieonderzoek Herstel in Beweging (HiB) uitgevoerd door het UMC Utrecht. Het onderzoek (gesubsidieerd door ZonMw) brengt door middel van kwantitatief en kwalitatief onderzoek in kaart of lichaamsgericht werken in de beginfase van de behandeling toegevoegd kan worden binnen GGZ-instellingen. Onze ervaring is dat dit regelmatig pas later in het behandeltraject wordt toegepast. Door middel van interviews met deelnemende participanten, psychomotorisch therapeuten en behandelaren proberen we zo goed mogelijk de mogelijkheden/voordelen en obstakels in kaart te brengen.

 Binnen dit onderzoek is besloten om de bestaande groepsmodule ‘Beweging in trauma’ van Mia Scheffers toe te gaan passen. Door gebruik te maken van het bestaande protocol bundelen we krachten en bouwen we verder aan bestaande producten die al toegepast worden binnen de PMT. Het onderzoek HiB loopt op drie deelnemende organisaties: UMC Utrecht, Altrecht en GGz Centraal.

 Ondertussen is de eerste groep bij het UMC Utrecht gestart waarvan we vanuit de PMT-ers positieve feedback krijgen. We kijken uit naar de feedback van de deelnemers en de PMT-ers over het programma.

 Om het onderzoek en met name de implementatie beter vorm te geven, komen wij graag met jullie in contact: werk jij ook al met de module ‘Beweging in trauma’ en wil je met ons delen wat daarin jouw ervaringen zijn? Of heb je vragen over/interesse in het onderzoek? Stuur dan een mail naar a.top-4@umcutrecht.nl of i.niezing@altrecht.nl.  

 Meer informatie over ‘Beweging in trauma’ kun je vinden in de link: https://psychomotorischetherapie.info/website/wp-content/uploads/2019/09/Beweging-in-trauma.pdf

 

 Ik hoor graag van u.

 Hartelijke groet,

 Alexandra Top en Ike Niezing

 signature_3217662546