Werkvormen voor thuis - door Anne van der Kracht

29 april 2020

Psychomotorische therapie (PMT) aanbieden nu iedereen thuis zit vanwege het corona virus is een bijzondere uitdaging. Een hersenkraker, want hoe geef je de PMT nu vorm?

Mijn naam is Anne van de Kracht en ben derdejaarsstudent van de opleiding PMT aan de HAN. Op mijn eindstage bij FamilySupporters zie ik pmters én collega’s van andere disciplines creatieve werkvormen bedenken voor hun cliënten. Deze creativiteit heeft ervoor gezorgd dat de PMT-behandelingen bij FamilySupporters vanaf het begin van de corona-maatregelen telefonisch of via beeldbellen zijn doorgegaan. Echter hoorde ik van medestudenten dat zij zoekende zijn hoe ze de PMT nu kunnen vormgeven.

Ter inspiratie bij dit zoekproces deel ik op mijn eigen Instagram-account ‘Kracht van PMT’ werkvormen die cliënten thuis kunnen uitvoeren. Niet te moeilijk denken, creativiteit, flexibiliteit en huis-, tuin- en keukenmateriaal zijn de basis-ingrediënten om nu (maar ook na deze coronaperiode) vorm te geven aan de PMT-behandelingen. Dat vind ik de kracht van PMT!

Voor meer inspiratie kijk op: https://www.instagram.com/krachtvanpmt

Werkvorm: Materialen na leggen

Deze werkvorm kun je tijdens het beeldbellen aanbieden.

Therapeut legt de materialen op een bepaalde manier neer uit het zicht van de cliënt, zie linkerzijde foto. Cliënt stelt vragen aan de therapeut om erachter te komen hoe de materialen liggen. De cliënt probeert het na te leggen. Dit alles buiten het beeld. Als de cliënt denkt dat het goed ligt, draaien jullie de schermen om te kijken. De rollen wissel je daarna om.

Materiaal:

Kies zelf vooraf, of samen met de cliënt, materialen die jullie beiden in huis hebben. Bijv. handdoek, vork, wc-rol, boter, pen, sokken.

Thema:

Motorische sociale sensibiliteit (M.S.S.) of communicatie

Rationale gericht op:

Samenwerken, communicatie

Variaties:

De therapeut heeft het materiaal neergelegd. De cliënt stelt gesloten vragen waar de therapeut alleen met ja of nee op kan antwoorden.

 

NB: Om de afbeeldingen te kunnen zien, moet je ingelogd zijn bij de NVPMT.