06
okt

All about shame – studiemiddag WVG Psychotrauma

Evenement
13:00 - 17:00
- Downloaden als iCal

Op 6 oktober organiseert de werkveldgroep Psychotrauma van de NVPMT een studiemiddag over de rol van schaamte in de behandeling van psychotrauma. Hieronder lees je het programma van de studiemiddag en vind je praktische informatie. Je kunt je aanmelden via de onderstaande knop. Een aantal weken voor de studiemiddag ontvang je van ons een e-mail met de vraag om je voorkeuren voor de workshops door te geven.

 

Een samenvatting van het programma:

Esther Mulders, een psychomotorisch therapeut met een achtergrond in filosofie en antropologie, bespreekt in haar lezing de rol van cultuur en gender in de belichaamde ervaring van schaamte. Ze verkent schaamte als een cultureel en sociaal-politiek fenomeen en legt de nadruk op noties van cultuur, gender en seksueel geweld in relatie tot schaamte bij mensen met een traumaverleden.

In de eerste workshop, genaamd "Schaamte in beweging", verzorgd door Marion Jongerius en Marlies van Doorn (allebei psychomotorisch therapeut), wordt aandacht besteed aan het bewust worden en in beweging brengen van houding, sensaties, gevoelens, gedachten en overtuigingen met betrekking tot schaamte. De ervaringen en kennis van cliënten over schaamte na trauma worden als inspiratiebron gebruikt.

De tweede workshop, geleid door Erie Hilliger (systeemtherapeut, seksuoloog en supervisor NVRG) en Mia Scheffers (bewegingswetenschapper, psychomotorisch therapeut en seksuoloog), richt zich op schaamte in getraumatiseerde gezinnen. Hierbij wordt de intergenerationele aard van trauma benadrukt en het belang van het bespreken van schaamte in gezinstherapie. Er wordt een verbinding gelegd tussen systemisch en psychomotorisch werken met dit thema.

In de derde workshop, getiteld "PTSS en schaamte genderspecifiek bekeken", wordt specifiek gekeken naar de rol van schaamte bij mannen met PTSS, met een focus op mannen in de forensische psychiatrie. Veel van deze mannen zijn slachtoffer van vroegkinderlijk trauma. Hoe word je van slachtoffer dader? Alyanne Grooteboer - van den Hoek (psychomotorisch therapeut, docent master PMT Hogeschool Windesheim) bespreekt de ontwikkeling van mannen met trauma en onderzoekt genderspecifieke aspecten die relevant zijn voor psychomotorische therapie en het therapeutisch contact.

De studiemiddag biedt een breed scala aan perspectieven en benaderingen om het thema schaamte in relatie tot psychotrauma te verkennen en te behandelen.

 

Praktische informatie

13.00-13.30 ontvangst en inschrijving

13.30-14.30 Key-note: De plaats van cultuur en gender in de belichaamde ervaring van schaamte

14.30-15.00 pauze

15.00-16.30 parallelle workshops

16.30-17.00 afsluiting en borrel

Vrijdag 6 oktober 2023 van 13.00-17.00

Locatie: ARQ/Centrum’45: Nienoord 10-13, Diemen

(Goed bereikbaar met OV en gratis parkeermogelijkheden)

 

Kosten: 25 euro voor leden van de NVPMT, 45 euro voor niet leden

Accreditatie voor de studiemiddag is aangevraagd.

 

Voor vragen kun je contact opnemen met de werkveldgroep via trauma@nvpmt.nl. Ben je geen lid bij de NVPMT, wil je wel komen? Dat kan! Stuur dan even je verzoek naar trauma@nvpmt.nl.

Inschrijven

Schrijf je in voor deze bijeenkomst.


Inschrijven voor deze bijeenkomst is niet (meer) mogelijk.