Topsporters en PMT-ers gaan “aan” op eerste bijeenkomst over topsport & PMT

03 april 2024


Arnhem, 23 maart 2024


Zaterdag 23 maart was een eerste bijeenkomst over Topsport & PMT in Sportcentrum Valkenhuizen in Arnhem. Van de 51 belangstellenden via LinkedIn en de nieuwsbrief, hadden 16 deelnemers zich aangemeld voor deze bijeenkomst. Een mooie samenstelling van PMT-studenten, PMT-ers, (ex)topsporters en trainers in de (Top)sport.

Bas Dopheide (NVPMT) en Leon Stoffels (PMT-er) verzorgden een programma waarin de deelnemers werden meegenomen in de definitie van ‘topsport(er)’, de organisatie van Topsport in Nederland onder de vlag van het NOC*NSF en de ontwikkelingsmodellen zoals het Athletic Skills Model (ASM). Het accent lag op ‘mentale gezondheid’, specifieke aspecten van mentale training en de vraag ‘bestaat’ en ‘wat’ is de (on)gezonde topsporter? 

Aan de hand van een tweetal fragmenten (topschaatser Bosker -die geïnterviewd werd over zijn prestatie en mentale problemen- en ECO-training door o.a. Tjalling van den Berg), konden we gezamenlijk verder inzoomen op mentale aspecten, PMT en ervaringen van de aanwezige topsporters. Na een korte pauze nam Amanda Hanemaaijer (Zonkinderen) ons mee in de ‘mentale training voor topsporters’ vanuit haar praktijk. Aan de hand van concrete voorbeelden en verschillende casussen, gaf ze een helder beeld van mentale training en PMT. Leon Stoffels gaf een aanvulling vanuit de mentale training bij de Toplijn van Handbalschool Gelre.

Er volgde een korte presentatie en discussie over het centraal stellen van de mentale vaardigheden ten behoeve van de conditionele, technische en tactische aspecten, betrokken disciplines (naast PMT), het specifieke karakter en plek van PMT (de waarde en de meerwaarde) en de specifieke doelgroepen waaronder jonge talenten en trainers.

Bas schetste gedurende de ochtend de structuur en het belang van de NVPMT werkveldgroepen, zo ook een werkveldgroep Topsport & PMT. Een aantal deelnemers nemen nog bedenktijd om in de werkveldgroep te stappen, een aantal andere stappen in de ‘achterban’.

Onder het genot van een broodje werd er nog gebrainstormd over belangrijke onderwerpen. We kijken terug op een mooie en zinvolle ochtend. Iedereen ging “aan”, klaar voor de start en op naar een vervolg.  Alle belangstellenden worden op de hoogte gehouden via de mail met een verslag, actiepunten en het vervolg.


Bas Dopheide en Leon Stoffels